logo

•• Prečo konzumovať mäso? ••
 

Mäso je dostupným, vyváženým a vcelku ľahko stráviteľným zdrojom proteínov, esenciálnych aminokyselín, železa, vitamínu B a ďalších dôležitých látok. Obzvlášť pre športovcov je mäso nezastupiteľnou potravinou. Mnoho vedcov tvrdí, že napriek zlej povesti živočíšnych tukov, sú pre organizmus často prijateľnejšie, ako umelo vyrábané hydrogenované rastlinné oleje.

Mäso potrebujeme z dôvodu správneho vývoja organizmu. Samozrejme, pri vynaložení väčšej námahy a troche štúdia obsahu potravín, môžeme spomínané živiny nahradiť. No kvalitný kúsok chudého mäsa vhodne pripraveného ku konzumácii, dodá telu jednoducho presne to, čo pre správne fungovanie potrebuje.

Bezmäsitá strava môže viesť k tomu, že jedálniček bude obsahovať príliš veľké množstvo sacharidov a  nedostatok potrebných vitamínov a minerálov (napríklad železa a zinku). Dlhodobo nevyvážený prísun živín môže viesť k zdravotným problémom.

Vitamíny skupiny B - najznámejším zdrojom vitamínov radu B je práve mäso, v ktorom sa vyskytuje vo veľkom množstve . Nie je teda potrebné ich zložito hľadať v rastlinách a zelenine, keď si môžete jednoducho dať kúsok mäsa - ich prirodzeného zdroja. Vitamíny tejto skupiny sú zastúpené vo svalovine ale aj vo vnútornostiach, najmä v pečeni.

Vitamín B1- tiamín - je obsiahnutý vo všetkých druhoch mäsa (obzvlášť v bravčovom a hydinovom) a prospieva nášmu srdcu a nervovému systému, reguluje látkovú premenu cukrov, rast, nervové a svalové funkcie.

Vitamín B2 – riboflavín - sa nachádza hlavne v pečienke a produktoch z nich a je potrebný pre dobrý stav kože, očí, správnu funkciu srdca a ďalších orgánov. V tele je zodpovedný za energetickú premenu.

Vitamín B3 - niacín - sa taktiež nachádza v pečeni a pomáha energetickej premene v tele a obnove pleti. Vo veľkých dávkach rozťahuje cievy, preto je odporúčaný pri vysokom tlaku.

Vitamín B5 - kyselina pantoténová - zlepšuje kvalitu kože, vlasov i nechtov. Je potrebný pre vstrebávanie sacharidov a lipidov. Nájdeme ho v kuracom a hovädzom mäse, obzvlášť vo vnútornostiach.

Vitamín B6 – pyridoxín - nájdeme v mäse, hlavne hovädzom, a pečienke. Je potrebný pre zdravý nervový systém a funkciu krvného obehu. Väčšie dávky sa odporúčajú pri chudokrvnosti.

Vitamín B9 - kyselina listová - je potrebný pre tvorbu krvi a nevyhnutný pre tehotné ženy. Že sa nachádza v listovej zelenine, to vie asi každý, ale tušili ste, že ho nájdete aj vo vnútornostiach?

Vitamín B12 – kobalamín – je mimoriadne dôležitý, nachádza sa iba v potravinách živočíšneho pôvodu (napr. mäso, mlieko a mliečne výrobky, vajcia a dary mora). Vitamín B12 - je potrebný na tvorbu genetického materiálu, DNA, má teda v organizme viac funkcií, napríklad aj produkciu zdravej krvi a správne fungujúceho nervového systému. Obavy z nedostatku tohto vitamínu, ktorý môže zapríčiniť nervovú poruchu, sú čoraz častejšie u starších osôb, u ktorých ide o zníženú rýchlosť absorbcie a nedostatočný príjem tohto vitamínu. Pomáha uvoľňovať energiu z jedla a je veľmi dôležitý pre tvorbu krvi. Zlepšuje aj pamäť, podporuje koncentráciu a znižuje riziko vzniku srdcových ochorení. Nájdeme ho vo všetkých druhoch mäsa.

Ostatné vitamíny v mäse - vitamín A sa ukladá v tuku, preto ho nájdeme v tučnejších mäsách a tiež vo vnútornostiach (najmä pečienke). Je nevyhnutný pre dobrú funkciu očí a jeho nedostatok vedie ku šeroslepote. Okrem iného zlepšuje vzhľad pleti a znižuje náchylnosť k infekciám. Tento vitamín je tiež prospešný pre kvalitu zubov a kostí.

 Hoci to nie je všeobecne známe, mäso obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Dôkazom toho sú napríklad Eskimáci, ktorí sa živia takmer výlučne mäsom a rybami, a napriek tomu netrpia nedostatkom vitamínu C. Čo ale všeobecne známe je, je fakt, že vitamín C je silný antioxidant, ktorý pomáha udržiavať náš metabolizmus a imunitu v optimálnom stave.

Vitamín D je nevyhnutný pre metabolizmus vápnika, a teda pre obnovu orgánov a kostí. Nájdeme ho v červenom mäse a pečienke. Príjem vápnika bez vitamínu D má len veľmi malý efekt. Hoci si vitamín D naše telo čiastočne vyrába aj samo pri pobyte na slnku, jeho zásadným zdrojom sú práve červené mäso a pečienka.

Vitamín E je antioxidant, ktorý je nevyhnutný pre zdravie a vzhľad našej pleti. Eliminuje voľné radikály, chráni bunkové membrány pred poškodením a spomaľuje proces starnutia. Nájdeme ho vo všetkých druhoch mäsa.

Obsah vitamínu C je vo svalovine nízky, avšak  vo vnútornostiach je podstatne vyšší, najmä v pečeni a krvi. i

Všeobecne sa dá konštatovať, že obsah vitamínov je vyšší vo vnútornych orgánoch ako vo svalovine. Taktiež môžeme povedať, že zatiaľ čo u prežúvavcov je obsah vitamínov v mäse relatívne stály, pri monogastrických zvieratách tento obsah značne kolíše v závislosti od obsahu vitamínov v kŕmnych dávkach.

Vitamíny sú pomerne odolné voči bežným kuchynským úpravám a teda  ich obsah sa tepelnou úpravou výraznejšie neznižuje.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...